Веломандрівки

146 км на “Данилову гору”!

Після болота (с. Кунів)

Наша група з 9-ти Нетішинських райдерів виїхала в подорож всього за добу після сильної зливи, тому до глибоких непроїзних калюж ми поставились спокійно з “повагою”

Перегляньте анімацію нашої велоподорожі (швидкість руху на анімації прискорено у 64 рази):

Освіжившись в гірському джерелі, на 70-му кілометрі маршруту, видерлись з роверами на гору. Назустріч нам якраз спускалися священники в рясах з портфелями – адже на горі стоїть церква Святої Трійці 13-го століття. Служба Божа тут правиться двічі на рік – на Пасху і Трійцю.

Ліній електроппередач ми не побачили – лише свічки всередині храму. За церквою на краю гори стоять дві накритих бесідки зі столами.

За бесідками розпочинається крутий схил, який тримає своїми могутніми коріннями старезна липа.

Нетішин - Данилова гора

З Вікіпедії:

“Про Данилову гору існує легенда, що Роман Мстиславович, оглядаючи волинські землі, зупинився табором неподалік від Стіжка. Тут він отримав приємну звістку: його дружина Ганна народила первістка – сина, якого нарекли Данилом. На честь цієї події князь звелів закласти на горі фортецю, яку назвали град Данилів. Згодом Данило став князем і всіляко зміцнював свій град, перетворивши його у неприступну фортецю.

На території гори на початку XIII століття виникло літописне місто Данилов (Данилів). Коли у 1240 році почалося монголо-татарське нашестя, і стали падати одна за одною фортеці, то не здалися ворогу дві з них – Кременець і Данилівград. Однак, у 1261 році, на вимогу татарів, князь Данило Романович наказав знищити багато міст на Волині, разом зі столицею Волині – Володимиром, тоді й було знищено град Данилів.

Археологічні розкопки на Даниловій горі вказують на залишки фундаментів: руїн масивних будівель, що височіли тут в ХІ-ХІІІ ст. Град збудували на вершині крутої гори. Фортеця мала три концентричні стіни, кожна з яких була нездоланною лінією оборони. Вона була складовою оборонного ансамблю південної Волині.

Між старими дубами та ясенами на вершині Данилової гори стоїть пам’ятний храм Святої Трійці – пам’ятник архітектури, де збереглися рештки давнього печерного монастиря-скита Х ст., майже ровесника княжого граду. Ця свята обитель належить до тих перших печерних монастирів Волинської землі, яку пізніше ченці вибудували над печерою на вершині гори і зруйнований татарами монастир воскрес в добу Іова Почаївського в ХVI ст.

Ще й досі на вершині Данилової гори видно сліди отвору, засипаного землею, який веде до печери. Сама церква св. Трійці побудована з дикого каменю, почорнілого від  часу. Храм невеликих розмірів двокупольний з добудованою дзвіницею. В давні часи тут знаходилась чудотворна ікона Святої Трійці.

Перед війною храм Святої Трійці був приписаний до Різдво-Богородичної церкви села Антонівці. Нині він належить до місцевого храму Преображення Господнього УПЦ КП і на другий Трійці, коли проходить мистецько-краєзнавчий фестиваль «Братина», започаткований в 2006 році, тут відбуваються урочисті Богослужіння, на які прибувають тисячі віруючих.”

Цікаві факти

Біля гори проходить велосипедний маршрут №4 «Шляхами південного краю Волині»[1] Національного природного парку “Кременецькі гори”. Протяжність маршруту – 90 км.

One thought on “146 км на “Данилову гору”!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *